miércoles, 25 de enero de 2012

Les víctimes del franquisme demanen a les portes del Suprem que es jutgin els crims de la dictadura

Al crit de Garzón, amigo, el pueblo está contigo, centenars de familiars de víctimes del franquisme han rebut el jutge de l'Audiència Nacional a les portes del Tribunal Suprem, on serà jutjat per obrir una investigació sobre els crims de la dictadura espanyola.

zoomConcentració a les portes del Tribunal Suprem en suport al jutge Baltasar Garzón.

Concentració a les portes del Tribunal Suprem en suport al jutge Baltasar Garzón. LUCA PIERGIOVANNI | EFE

Els concentrats porten pancartes i coregen lemes en què demanen que es faci justícia i s'encausin sense dilació els delictes comesos durant la guerra civil i la posterior repressió, ja que, segons la seva opinió, la desaparició de més de 114.000 persones no prescriu mai.

S'ha de jutjar el franquisme criminal, Fora feixistes, del Tribunal Suprem o Veritat, justícia i reparació són alguns dels lemes corejats per les víctimes del franquisme, que pertanyen a diverses associacions memorialistes.

CARES CONEGUDES MOSTREN EL SEU SUPORT


Cayo Lara i Gaspar Llamazares, dirigents d'IU, el jurista Carlos Jiménez Villarejo o l'actriu Pilar Bardem són algunes de les cares conegudes que participen en la concentració de suport a Garzón. El jutge de l'Audiència ha arribat al Suprem acompanyat de diversos dels seus companys, els magistrats Santiago Pedraz o Fernando Andreu, a més de la fiscal Dolores Delgado. Garzón ha tornat a portar la toga, com ja va fer la setmana passada, quan va ser jutjat per les escoltes als advocats de la trama Gürtel.

A les portes del Suprem, Jiménez Villarejo, com a portaveu de la plataforma de suport a Garzón, ha manifestat que "el judici en si mateix" suposa un dels fets "més negatius de la història de la democràcia". L'exfiscal ha titllat el pseudosindicat Mans Netes, que exerceix l'acusació contraGarzón, precisament de ser un dels "hereus del franquisme".

INTERÈS INTERNACIONAL

La pancarta més vistosa de la concentració fa diversos metres i diu: "¿No hi ha justícia per a aquests crims?", en castellà i en anglès. A sota es pot veure una gran fotografia sobre una fossa comuna amb diversos cadàvers. No és l'única pancarta que no utilitza només el castellà, ja que el judici ha despertat interès fora de les fronteres espanyoles i s'hi han desplaçat diversos observadors internacionals.

El Periódico.cat - 24/01/2012

0 comentarios:

Publicar un comentario