jueves, 9 de febrero de 2012

Dos jutjats de Barcelona atendran les queixes al CIE

La junta de jutges de Barcelona va acordar dilluns que l'1 de març entri en vigor la mesura que dos jutjats d'instrucció centralitzin les queixes relacionades amb el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE), situat a la Zona Franca. Els jutjats que faran aquesta funció són els números 1 i el 17. Aquests jutjats de referència seran rotatius cada any entre els trenta-tres jutjats d'instrucció de la ciutat.

L'última reforma de llei d'estrangeria, del 2009, ja preveia que es crearia el jutge de control dels CIE, tasca que fins ara han realitzat els jutjats que cada dia eren de guàrdia d'incidències. Des de la fiscalia i altres col·lectius es reclamava una major especialització del jutjat per aglutinar les incidències, fet que a Barcelona s'ha resolt amb la fixació anual de dos jutjats. A Madrid en són tres. El CIE de la Zona Franca, gestionat per la Policía Nacional, ha tornat a rebre força crítiques, des que el dia de Reis un jove va morir, succés que ara investiga un jutjat de Barcelona. Diverses organitzacions han denunciat que en aquests centres no s'hi respecten els drets de les persones i que tenen unes condicions pitjors que les de les presons.

Els jutges de control, però, només atendran les peticions i queixes dels interns relacionades amb els seus drets fonamentals (art.62 de la llei d'estrangeria) i podran visitar el centre quan ho considerin oportú. Si es produeix un altre fet delictiu (com ara un homicidi), ho investigarà el jutjat que estigui de guàrdia aquell dia. El CIE de la Zona Franca (únic a Catalunya) va acollir 1.742 persones sense documentació el 2010, i el 33% van quedar lliures perquè es van esgotar els 60 dies legals per repatriar-les. Precisament, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández, va dir ahir que la voluntat del govern [espanyol] del PP és aprovar amb “la major rapidesa possible” un reglament de funcionament dels CIE. Va respondre a la senadora Maria Rieradevall (CiU), que va demanar-li una data sobre aquest reglament i que aquest no tingui caràcter penitenciari, com recull la llei, segons Efe.

El Punt Avui - 09/02/2012

0 comentarios:

Publicar un comentario