viernes, 9 de septiembre de 2011

Els estats europeus no podran tancar fronteres sense permís

La suspensió temporal de l'espai Schengen requerirà el suport necessari d'una majoria qualificada dels seus membres.

Només es podran restablir els controls policials unilateralment en cas d'emergència durant cinc dies.

Els governs de la zona Schengen hauran de demanar permís a la resta de socis per tancar les fronteres. Després que França, Itàlia i Dinamarca ressuscitessin unilateralment els controls policials a les duanes per combatre la immigració irregular aquesta primavera, la Comissió Europea vol posar ordre amb un nou reglament que aprovarà dimarts, segons les fonts consultades. Només en casos d'emergència clars, com ara un atemptat terrorista, un estat membre podrà suspendre la lliure circulació de persones sense avisar els altres governs, però haurà de reobrir les fronteres en un termini màxim de cinc dies.

Si no es tracta de cap situació d'alarma excepcional i es vol restablir temporalment la vigilància als passos fronterers per combatre l'arribada de sense papers i el contraban o amb motiu d'un esdeveniment esportiu, cimera o casament reial (Espanya ho va fer quan el príncep Felip es va casar), caldrà sol·licitar amb antelació el vistiplau de Brussel·les.

La resta de governs votaran si accepten o no la suspensió de Schengen, i si una majoria qualificada està d'acord amb l'argumentació les fronteres es podran tancar fins a un màxim de sis mesos. Fins i tot en cas d'atemptat caldrà el consentiment europeu per estendre el tancament més enllà dels cinc dies permesos, segons algunes informacions.

Amb aquesta normativa, l'eurocomissària d'Interior, Cecilia Malmström, confia posar fi al campi qui pugui dels estats i a la gestió intergovernamental de Schengen, i forçar que les decisions es prenguin a escala comunitària, a Brussel·les. No està gens clar, però, si els governs acceptaran cedir sobirania: la Comissió necessita que els Vint-i-set i l'eurocambra ratifiquin un reglament que, per exemple, no hauria permès a Nicolas Sarkozy i Silvio Berlusconi tirar pel dret i posar policies a la frontera sense encomanar-se a ningú per aturar l'allau migratòria de tunisians de Lampedusa.

Collats per l'ultradreta

Ara haurien de demanar permís, tot i que no els costaria gaire aconseguir el suport de la majoria. El president francès (amb l'alè de Marine le Pen al clatell) i el primer ministre italià (collat per la Lliga Nord) ja van convèncer al juny els seus homòlegs perquè se'ls permeti tancar les fronteres quan “alguna part de la frontera exterior rebi una pressió inesperada i forta o quan un estat membre incompleixi les seves obligacions”.

Els 400 milions d'europeus de 25 països (amb els extracomunitaris Noruega, Suïssa i Islàndia) es poden moure ara lliurement i sense passaport de Reykjavík a La Valletta i de Lisboa a Tallinn. L'acord de Schengen, que du el nom d'un poblet de Luxemburg fronterer amb França i Alemanya, és un dels pilars més perceptibles de la UE, com l'euro.

El Punt Avui - 09/09/2011

0 comentarios:

Publicar un comentario