viernes, 17 de junio de 2011

Albiol, citat a declarar com a imputat per l'acusació de xenofòbia

El Jutjat d'Instrucció número 2 de Barcelona ha citat a declarar com a imputat per al pròxim 7 de setembre el dirigent del Partit Popular i elegit alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, a qui s'atribueix un delicte de xenofòbia.

El mes de maig passat, l'Audiència de Barcelona va ordenar que s'admetés la querella presentada contra el polític conservador per SOS Racisme i la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya per assegurar que els gitanos romanesos que resideixen a la localitat van arribar amb l'únic propòsit de delinquir. La denúncia es refereix a uns tríptics que vinculaven els gitanos amb la delinqüència i que van ser repartits pel PPC, així com a declaracions d'Albiol en el mateix sentit a mitjans de comunicació.

El jutjat de Badalona va decidir al març l'arxivament de la causa basant-se en una sentència que va absoldre el propietari de la llibreria pronazi Europa, Pedro Varela, i que es va fonamentar en el fet que per existir condemna la provocació a l'odi racial ha de ser directa i no una mera exposició d'idees. No obstant, l'Audiència va revocar la decisió per considerar que Albiol va atemptar contra la fama i l'honor del col·lectiu dels gitanos romanesos.

Precipitació de la jutge de Badalona

El tribunal de la Secció Setena de l'Audiència, presidida per Ana Ingelmo Fernández, considera que la jutge de Badalona que no va admetre a tràmit la querella contra Xavier García Albiol, el líder del PP a Badalona, es va precipitar. Els magistrats al·leguen que no és el moment processal oportú per analitzar tots els elements que poden tipificar el delicte.

Malgrat això, el tribunal sosté que les expressions proferides el 2010 per l'alcaldable conservador "atempten contra la fama i l'honor dels gitanos romanesos que han vingut a aquest país". L'any passat, el PP va repartir a la localitat un fullet amb el lema ¿El teu barri és segur? que vinculava clarament la immigració amb la delinqüència i incloïa una pancarta amb el lema "No volem romanesos".

Conflicte del dret a l'honor i la llibertat d'expressió

La resolució precisa, no obstant, que pot existir una col·lisió de drets constitucionals. Per una part, l'honor del col·lectiu de romanesos gitanos, i, per un altre, la llibertat d'expressió de García Albiol com a membre d'un partit i candidat a l'alcaldia.

El dirigent popular pot haver comès un delicte previst en l'article 510.2 del Codi Penal. Aquest precepte assenyala que han de ser castigades amb una pena d'un a tres anys de presó i multa aquelles persones que, amb coneixement de la seva falsedat o temerari menyspreu a la veritat, difonguin informacions injurioses sobre grups en relació amb la seva pertinença a una ètnia o raça, sexe o origen nacional.

El Periódico - 16/06/2011


0 comentarios:

Publicar un comentario