jueves, 2 de junio de 2011

Térmens fa un retrat directe de la intolerància a "Catalunya über alles!"


(EFE).- A la seva tercera pel·lícula com a director, Ramon Térmens ha volgut compondre "un retrat directe i real" de Catalunya i de la intolerància amb un títol sense embuts, "Catalunya über alles!", amb el qual espera generar un debat i desitja que funcioni com "alarma".

El títol, "contundent" com admet Térmens, al·ludeix al fragment de l'himne alemany ("Alemanya per damunt de tot") que va ser prohibit després d'haver estat popularitzat pels nazis, i l'obligava a donar-li "un to aguerrit" a la pel·lícula si pretenia ser "conseqüent".

Tres històries basades en fets reals s'entrellacen: la d'un violador al qual no se li perdona el seu passat després de dinou anys a la presó, la d'un immigrant africà que troba treball com a cobrador de morosos i la d'un empresari que mata a un estranger que està assaltant el seu xalet.

"No dic que tota la gent a Catalunya sigui així, però segons l'última enquesta de la Generalitat, el 75 per cent dels catalans veuen la immigració com una cosa negativa, i el cinquanta per cent creuen que n'hi ha massa", ha dit en roda de premsa el director, que presenta avui la pel·lícula en la secció a concurs del catorzè Festival de Cinema Espanyol de Màlaga.

Aquestes opinions "estan calant, també per l'època de crisi, i perquè la intolerància puja, la gent es vol treure els problemes de sobre i sempre és més fàcil culpar l'altre".

Per a Térmens, aquests comportaments "són com l'ou de la serp, s'estan incubant i gestant, però són coses que es deixen i van creixent", pel que és "un repte no només de Catalunya, sinó de tot Europa veure quin món volem".

Aquestes històries podrien ocórrer en qualsevol lloc, encara que el realitzador les ha localitzat en un poble interior català per ser un àmbit que coneix, i creu que "poden funcionar amb qualsevol públic".

"L'autocrítica existeix. El que passa a la pel·lícula li pot passar a tothom", ha assenyalat Térmens, que no sap com es rebrà a Catalunya, encara que ha reiterat que espera que es plantegin "debats".

0 comentarios:

Publicar un comentario